lär dig putsa fönster som proffsen gör

Tvätta fönster – Tips från profsesionella fönsterputsare

Professionella fönsterputstips

Det finns inget hus eller byggnad som inte har några fönster alls, eller som inte har några fönsterglas, och om fönsterglas inte rengörs regelbundet så samlas det på sig damm och blir ungefär lika användbart som ett par smutsiga glasögonglas. Även fönster som putsas dagligen kan snabbt samla på sig smutsfläckar på grund av barn som tar på dem eller lutar sig mot dem.

Eftersom vi professionella fönsterputsare får vi många frågor om hur man kan hålla fönstren rena, så kommer här därför några tips på att tvätta fönster för hemmets alla rutor.

Fönsterputstips för hemmabruk

Tips #1: Om du inte redan har en, så köp en riktig högkvalitets gummiskrapa – vi rekommenderar en i mässing eller rostfritt stål. Den håller längre samt att den är designad för jobbet i åtanke. Kvalitén av gummit spelar stor roll. Det behöver vara designat precis rätt, inte för hårt eller för mjukt. Gummiskrapor kan du köpa på de flesta affärer.

Tips #2: Du kan antingen använda ett kommersiellt fönsterputsmedel eller göra ditt eget. Ett idealiskt medel bör innehålla ett milt rengöringsmedel och en liten procent av ammoniak. Du kan göra ditt egna medel med vatten, vinäger (eller ett milt rengöringsmedel) och ammoniak i ungefärliga delar av 90:05:05, d.v.s. 90 % vatten och resten delat i lika delar vinäger (eller ett milt rengöringsmedel) och ammoniak. Om du tar mer rengöringsmedel så kan det leda till att du får strimmor på fönsterglaset.

Rengöringsmedel eller ammoniak får bort tuffa feta fläckar medan vinäger får bort beläggningar från hårt vatten.

tvätta fönster med skinande resultat
     Tvätta fönster är kul, när man kan!

Tips #3: Hemligheten för riktigt rena fönster är inte vilket medel vi använder (även om det hjälper), utan det är tekniken som används. Därför följer här tekniken som kommer resultera i perfekt rena fönster:

Börja med att torka av fönstret med en fuktig trasa.

Håll gummiskrapan stadig mot fönstret och dra nedåt. Lyft bort skrapan och repetera rörelsen på passande ställe. Dra inte runt skrapan över fönstret. Komihåg, från toppen av fönstret dra skrapan stadig nedåt och lyft bort den fullständigt från fönstret innan du lägger på den på ett annat ställe på toppen.

Istället för de vertikala rörelserna som nämns ovan kan du lika gärna göra dem horisontella.

Tips #4: Om fönstret inte putsats på många veckor så använd mer vatten. Den extra mängden vatten tar bort hårda partiklar lättare, i stället för i jämförelse om du använder en torrare påblötare då smutsen kan råka skrapa rutan.

Tips #5: Använd inte en dammsugare på dina fönster – vi har uppmärksammat att fönster som ofta blivit dammsugna tenderar att ha många fler repor än de som inte blivit det. Fönstren repades troligen av de hårda borstarna på munstycket på dammsugaren.

Tips #6: Tippa gummiskrapan i en vinkel mot glaset så att ungefär två centimeter av skrapan är ovanför mitten. Förflytta skrapan horisontalt eller vertikalt, men håll dig till en och samma rörelse och torka av bladet på gummiskrapan med en fuktig trasa efter varje drag.