rengöringstips för ditt kök

Städa köket – En städguide

Rengöringstips till köket

Köket kan lätt börja dra till sig mängder av olika sorter bakterier och du bör alltid försöka hålla det fint och rent, för att se till att dessa bakterier inte växer, gror och koloniserar sig i ditt kök. Nästan varje yta i ditt kök har kapacitet att bli tillflyktsort för hemska bakterier som kan bli riktigt hälsoskadliga i din hemmiljö, och de kan vara speciellt farliga om de finns på ytor där maten som du sedan kommer att äta placeras. Så därför är det väldigt viktigt att du försöker att hålla dig till ett dagligt eller veckoschema för att städa köket, så att du kan hålla dessa bakterier i schack och då det dessutom kan hjälpa dig att få ett fint och rent kök. Nedan följer några nödvändiga saker för att hjälpa dig att bättre sterilisera och rengöra ditt kök som du bör försöka få in i din dagliga rengöringsrutin.

Det mest vanliga området i köket för att hitta levande bakterier är på dina köksbänkar. Köksbänkarna ger bakterierna massor med utrymme att gro på. Eftersom du oftast lägger upp din mat på dina köksbänkar blir det ännu mer viktigt att hålla denna yta ren för att undvika att livsmedlen förorenas av bakterier. Det finns många olika sprayrengöringsmedel för kök som har blekmedel som aktiv ingrediens, och dessa är de utan tvekan bästa att använda på dina köksbänkar. Sedan så kan du också torka av alla ytor igen med hett vatten för att få bort alla rester som kan finnas kvar av medlet. För att detta ska fungera ordentligt och effektivt så måste du se till att vattnet håller sig hett även när du torkar bänken med det.

Köksrengöringsrutin

Din köksrengöringsrutin bör alltid innehålla moppning av golvet då det inte bara hjälper till att hålla fötter och sockar rena när du rör dig i köket, utan också hjälper till att eliminera alla potentiella mikroorganismer och andra bakterier som kan ligga och gro i mellanrummen i köksgolvet. Det rekommenderas att du använder golvrengöringsmedel tillsammans med hett vatten, eftersom denna kombination är den som fungerar bäst för att inte bara döda varje liten bakterie som gömmer sig, utan också för att det hjälper med att lösa upp smuts som fastnat. För att moppa fortare kan du investera i en ångmopp. Dessa är mångsidiga och kan användas på nästintill alla olika sorts köksgolv.

Köksskåpen är den andra punkten på vår lista som du bör försöka inkludera i din städrutin. Se till att du torkar av utsidan av skåpluckorna ordentligt, och om du har ett mellanrum ovanför skåpen till taket, se till att du torkar av ordentligt där med. Smuts och damm kan verkligen samlas på dessa områden och skapa beläggningar, så se till att du inte glömmer bort att rengöra dem. Prova att använda en rengöringsspray designad för köksskåp då de kan hjälpa dem att återfå glansen och dessutom göra så att de håller längre.

få bort fett och smutsfläckar med dessa ugnsrengöringstips

Sist men inte minst så bör du se till att du rengör dina köksredskap ordentligt. Du vill vara säker på att du gjort rent både ditt kylskåp, frys, ugn och alla andra köksredskap som du har. Prova att använda ett avfettande medel på ställen där du har mycket rester av olja och fett. Vissa ugnar kan ha samlat på sig fett under en väldigt lång tid och det kan vara svårt att skrapa bort. Om så är fallet kan du pröva med att sätta på ungen på en hög temperatur och låta den gå i cirka en halvtimme. Låt den svalna i ungefär 15 minuter efteråt och torka sedan bort allt fett och olja inuti. Det borde vara lättare att torka bort nu.

Vi har här bara tagit upp några av de stora saker som du bör inkludera i din regelbundna rengöring av köket. Se till att du håller dig till ditt städschema så att du får ett rent och vackert kök.